۱۳۸۹ بهمن ۱۱, دوشنبه

نماینده ارومیه: مخالفان استیضاح بهبهانی حرمت مجلس را هم شکسته اند

يكي از طراحان استيضاح وزير راه و ترابري گفت كه متاسفانه امروز در مورد استيضاح وزير راه عده‌اي براي شكستن حرمت و قداست مجلس شوراي اسلامي جلوتر از همه حركت مي‌كنند و اين مسئله به هيچ وجه پذيرفتني نبوده و در شان نمايندگان هم نيست.

جواد جهانگيرزاده نماينده مردم اروميه و يكي از طراحان استيضاح وزير راه و ترابري با اشاره به اخبار منتشره در خصوص احتمال لغو استيضاح وزير راه و ترابري، گفت: استيضاح به هيچ وجه لغو نخواهد شد و قطعا فردا در صحن علني بهبهاني را استيضاح خواهيم كرد البته بنده پس گرفته‌شدن 15 امضا را هم تاييد نمي‌كنم.

وي افزود: برخي از آقاياني كه تا ديروز با عنوان دفاع از حقوق مردم و در اعتراض بر عملكرد وزير جلوتر از همه براي استيضاح بهبهاني فعاليت‌ مي‌كردند، امروز معلوم نيست كه چه اتفاقي رخ داده كه برعكس آنچه كه اعلام مي‌كردند، عمل مي‌كنند.

"متاسفانه امروز در مورد استيضاح وزير راه عده‌اي براي شكستن حرمت و قداست مجلس شوراي اسلامي جلوتر از همه حركت مي‌كنند و اين مسئله به هيچ وجه پذيرفتني نبوده و در شان نمايندگان هم نيست ".

نماينده مردم اروميه در مجلس با بيان اينكه پس از برگزاري جلسه استيضاح وزير، حرف‌هاي بسياري دارم كه آنها را با مردم در ميان خواهيم گذاشت، تصريح كرد: فعلا تعداد امضاهاي اين طرح از حد نصاب خارج نشده و قطعا فردا وزير راه براي پاسخگويي در مورد عملكرد خود و بركناري در جلسه علني حاضر خواهد شد.

جهانگيرزاده ادامه داد: علي‌رغم حضور غيرقابل توجيه و رفتارهايي كه به هيچ وجه در شان دولت دهم نبود، ولي متاسفانه از سوي وزارت راه و عوامل اين وزارتخانه مشاهده كرديم، فردا وزير راه و ترابري استيضاح خواهد شد.

وي خاطرنشان كرد: اينكه عده‌اي‌ امضاهاي خود را پس گرفته‌اند، صحت دارد اما تعداد اين افراد 15 نفر نيست؛ استيضاح به قوت خود باقي است و اگر هم پس گرفتن امضا 15 نفر از امضا كنندگان صحت داشته باشد، چون مجموعا 29 تن طرح استيضاح را امضا كرده‌اند، باز هم تعداد امضاهاي باقي مانده براي استيضاح وزير كفايت مي‌كند.

نماينده مردم اروميه در مجلس اضافه كرد: با توجه به ميزان رايي كه نمايندگان به وزير خارجه دادند و روندي كه وزات راه در روزهاي اخير پيش گرفته، احتمال تاثيرگذاري منفي بيشتر روي نظر نمايندگان وجود دارد.

جهانگيرزاده همه تلاش‌هاي وزير راه و اطرافيانش را در جهت عدم پاسخگويي به مردم و نمايندگان آنها دانست و اظهار داشت: وزير راه بايد از اين فرصت تاريخي استفاده كرده و به مردمي كه عزيزان خود را از دست داده‌اند پاسخ مي‌داد و براي ارتقا اين وزارتخانه تلاش مي‌كرد اما متاسفانه با رفتارهايي كه برازنده نيروهاي انقلاب نيست، هم اكنون اقداماتي در حال انجام است كه نمايندگان مجلس را در دادن راي عدم اعتماد به بهبهاني جدي‌تر مي‌كند.

پس از سقوط يك فروند هواپيماي مسافربري بوئينگ 727 با بيش از 100 مسافر در حوالي اروميه، جمعي از نمايندگان مجلس شوراي اسلامي با امضا طرحي خواستار استيضاح و بركناري وزير راه و ترابري شده بودند كه اين طرح با 29 امضا اخيرا به هيئت رئيسه تقديم و قرار است كه صبح فردا با حضور وزير راه اين استيضاح در مجلس انجام شود.

نامه ميرتاج‌الديني به لاریجانی: استيضاح وزير راه را متوقف کنید!

معاون پارلماني رييس‌جمهور در نامه‌اي خطاب به رييس مجلس شوراي اسلامي خواستار متوقف شدن استيضاح وزير راه و ترابري شد.

به گزارش ايسنا، حجت‌الاسلام والمسلمين سيدمحمدرضا ميرتاج‌الديني معاون پارلماني رييس‌جمهور در نامه‌اي به علي لاريجاني تاكيد كرد با توجه به اينكه 13 نفر از نمايندگان از استيضاح وزير راه و ترابري منصرف شده‌اند بنابراين اين استيضاح فاقد حد نصاب بوده و بر مبناي ماده 219 آيين نامه داخلي مجلس غير قابل طرح است.

۱۳۸۹ بهمن ۶, چهارشنبه

يالقيز جينابلاري دونياسين دئييشدي

تسليت بنرين ايرشادين قاباغيندا گورنده باشيم دوندي ، گؤزلريم دولدي ، خبر چوخ آجي آما گرچئك ، بير آذربايجان ايگيتي آراميزدان كوچدو ، يالقيز جينابلاري دونياسين دئييشدي.

يالقيز دان 3 ديرلي اثر گلجك نسل لره ياديگار قالدي : جیغان ویغان، چیغیر باغیر و چال ها چال 

ایکی جان آواره سی
بیر قانلی اوره ک چیرپینیری قان آراسیندا
                                                       ویرنیخمادادیر قالمیش ایکی جان آراسیندا
هجرانه دؤزوب یا کی چالیشسین چاتا وصله
                                                        آواره قالیب وصل ایله هجران آراسیندا
چوخ جان آتیری جانینی جانانه یئتیرسین
                                                         سین_ سین گزیری عالم امکان آراسیندا
فکریم یول ایتیرمیش غریب آواره دی سانکی
                                                          حیران دولانیر برّ و بیان آراسیندا
گون باتمیش اذان دیر دئیه سن قاش قارالیبدیر
                                                         یول اَیریمی بیر قورخولو اورمان آراسیندا
ال اوزمه لی یَم یا یئنه ده دؤزمه لی یَم من
                                                          تدبیر قیلین بو ایکی بحران آراسیندا
بیر خیردا گیلایه یئکه لیر اولسون عداوت
                                                           بیر عؤمر یئر ائتسین ایکی جانان آراسیندا
جاندا دا مایا قویمالی اولساق یئری واردیر
                                                         تا صلح یارانسین بوتون انسان آراسیندا
یوخ غصه سی بیر گون ده کوسولسه دوشونن دوست
                                                         لازم دی اوموب_ کوسمه ده خوبان آرسیندا
بیر سام یئلی اسجک او کی بیزدن الین اوزدو
                                                         اوندان نه اوماق قورخولو طوفان آراسیندا
حق وئرمه لی ییک حق لی یه هر کیمسه اولا حق
                                                          زور قانونو جنگلده دی حیوان آراسیندا
نقد اولسادا آنجاق ائله دوزگون گرک اولسون
                                                          بیر کلمه ده هئچ اولمایا بهتان آراسیندا
بهلول کیمی من ده آغاجی اَت کیمی سوردوم
                                                         هارون لارا سؤز ساپلادیم عنوان آراسیندا
بیر گون گله جک یالقیز آدین قالمیش اؤزون یوخ
                                                         ائللر دئیه جک آدینی دستان آراسیندان
سندن قالاجاق قالسا بو اوچ یئرده نشانه
                                                         آرشیو ایله ویترین ایله دیوان آراسیندا
شاید ده سنین شکلینه هیکل یوناجاقلار
                                                           ائللر گؤره جک شهرده میدان آراسیندا
                                                                                                          یالقیز


۱۳۸۹ بهمن ۵, سه‌شنبه

دو زبانگی یا دیگلوسی ترک زبانان در ایران !


تحصیل به زبان ترکی یکی از نیازمندیهای اساسی مردم ترک ایران است که بی توجهی به آن می تواند عواقب ناخوشایندی را به دنبال داشته باشد.
باور اکثریت مردم ترک ایران بر این است که مسئولین کشور با این نیازمندی معنوی مردم کشورمان بیگانه نیستند، اما تمامیت خواهان و انحصار طلبان فرهنگی و شوونیستها که می خواهند زبان و فرهنگ و ادبیات غنی و متنوع ایران را فقط در قالب تنگ زبان فارسی بگنجانند و ایرانی بودن را تنها فارس بودن
تبلیغ کنند ، با پیش کشیدن تصورات واهی،مسئولین مملکتی را در اجرای اصول 15 و 19 قانون اساسی دچار تردید می کنند.
حتی مدافعان دموکراسی خواهی و آنهائیکه شعار "ایران برای همه ایرانیان" را سرلوحه تبلیغات انتخاباتی خود برای مجلس ششم قرار داده بودند در جواب سئوال علت عدم اجرای اصول 15 و 19 قانون اساسی و تدریس به زبانهای غیر فارسی در مدارس،به کلی گوی متوسل شده و اساسا مسئولیت خود را در دفاع از اصول دموکراسی فراموش می کنند!اما ملت آگاه آذربایجان می داند که دیگر تاریخ مصرف فرضیه کهنه " یک کشور و یک زبان " سالهاست به سر رسیده و با اتکا به این فرضیه فرسوده نمی توان ملتی را از حقوق فرهنگی و زباتی خود محروم کرد !
مردمی که امروز در چارچوب خط مرزی ایران زندگی کرده و به ترکی سخن می گویند بر خلاف تصورات و تبلیغات تفرقه افکنانه آریائیست ها و پان ایرانیست ها،خود را وارثین اصلی و بومی این سرزمین کهنسال می دانند که تاریخ آن نه از 2500 سال پیش و از زمان کوچ اقوام آریایی از استپ های جنوب سیبری به ایران و تشکیل حکومتهای هخامنشی،بل از زمان ارائه اولین تمدن بشری به جهان بشریت و 7000سال پیش توسط ترکان دیرین این کشور یعنی سومریان شروع شده و تا به امروز ادامه یافته است.
در طول تاریخ 7000 ساله ایران،تنها هزار سال پادشاهان غیر ترک از جمله مقدونی ( یونانی ) و فارس و عرب بر ایران حکومت کرده اند که کمتر از 6/1 زمان کل تاریخ ایران است !از شروع حکومت سلجوقیان و از هزار سال پیش تا پایان حکومت قاجار نیز جز حکومت کوتاه مدت زندیه هیچ عنصر غیر ترکی در ایران حکومت نکرده است. در طول مدت 2500 سال، دو ملت ترک و فارس همواره در کنار هم زندگی مسالمت آمیزی داشته و در طول حکومت هزار ساله اخیر، پادشاهان ترک همواره ازنخبگان فارس زبان در اداره امور کشوری استفاده کرده و آنها را تا مقام نخست وزیری ارتقا داده اند.
در طول حاکمیت هزار ساله سلاطین ترک بر ایران ، در عین حالی که زبان پادشاهان ، وزرا ، وکلا ،صاحب منصبان عالی مقام کشوری و لشکری ترکی بوده و در مباحث دینی و فلسفی و علوم ریاضی و طب و نجوم از زبان عربی استفاده میشد، زبان دری(فارسی) هم به عنوان زبان شعر دربار و زبان بزم و شادی سلاطین مورد حمایت پادشاهان ترک بوده و این سلاطین ، در تشویق شاعران فارسی گوی به سرائیدن شعر و تقویت زبان فارسی دری نقش اساسی داشتند .

در طول حکومت سلاطین ترک و در طول ۱۰۰۰ سال ، زبان ترکی و فارسی در کنار هم و به موازات هم تا پایان دوره قاجار مورد استفاده در گفتار و نوشتار قرار می گرفته که آثار ارزشمندی از هر دو زبان به یادگار مانده است.
از زمان حاکمیت خاندان پهلوی که به حاکمیت مطلق زبان فارسی در ایران منجر گردید،تدریس زبان ترکی در مدارس ممنوع شد و بجز یکسال و در زمان نهضت مردم آذربایجان به رهبری سید جعفر پیشه وری در سالهای 1324-1325 که زبان ترکی ، زبان رسمی دانشگاه و مدارس و ادارات آذربایجان شد در بقیه زمانها اجازه تدریس به این زبان در مدارس و مراکز آموزشی ایران داده نشده است ؛ و در حالی که زبان ترکی آذربایجانی در دانشگاههای مختلف جهان تدریس و تحقیق می شود و دانشجویان زیادی در این کشورها به تحصیل و بررسی این زبان در مقاطع مختلف دانشگاهی می پردازند در کشور خودمان فرزندان این مرز و بوم از تحصیل به زبان خود محروم مانده اند!در کشوری که نزدیک به نصف جمعیت آن را ترک زبانان تشکیل می دهند و در دانشگاهها و مراکز آموزشی عالی آن زبان چینی،ژاپنی،ارمنی،هوسایی و سواحلی آفریقائیها تدریس می شود ولی برای تدریس و تحصیل قانونمندترین زبان دنیا یعنی ترکی آذربایجانی در این مراکز جایگاهی نیست!و در حالی که رئیس جمهور کشور با ارائه " گفتگوی تمدن ها "چراغ روشن فرهنگ و تمدن را به عبادتگاه فرهنگ دنیا تقدیم می کند،خانه کوچک گفتگوی تمدن و فرهنگ خود در ایران در تاریکی است!

۱۳۸۹ بهمن ۳, یکشنبه

زنگ هشدار آلودگی هوا در ارومیه هم نواخته شد

مهر: بالاخره زنگ هشدارهای زیست محیطی ارومیه هم به صدا درآمد بطوریکه ظرف چند سال آینده این شهر نیز به جرعه شهرهای آلوده کشور پیوسته و شهروندان آن ضمن محکوم شدن به تنفس هوای سنگین، به مناطق گرفتار در چنگال بیماریهای تنفسی می پیوندند.
پارامتر های آلودگی از جمله اکسید گوگرد، دی اکسید کربن و منوکسید کربن در هفته های اخیر رشد فزاینده ای را در ارومیه با وجود دارا بودن موقعیت جغرافیایی خاص کوهستانی و داشتن آب و هوای پاک این خطه از کشور تجربه می کند.
این درحالی است که متاسفانه بر اساس اعلام مسئولان زیست محیطی استان توسعه و صنعتی استان در ارومیه خارج از چهارچوب و بدون ملاحظات زیست محیطی در حال شکل گیری است که این روند رشد آلودگی هوا را تسریع می بخشد.
در کنار رکود دار بودن آلودگی هوای ارومیه توسط خودروها، منازل و واحدهای صنعتی استان آذربایجان غربی تحت تاثیر آب‌ و هوای مدیترانه ‌ای قرار دارد و با توجه به شرایط اقلیمی، توپوگرافی و اکولوژیکی، این منطقه هم‌ اکنون در زمینه آلودگی در وضعیت نسبتا مطلوبی قرار دارد.
پدیده وارونگی هوا و ریزگردها نیز که چند سالی از اواسط بهار تا اواخر فصل پاییز به عنوان میهمان ناخوانده دایمی روند آلودگی در ارومیه را سرعت داده و هر روز بر شدت میزان آلودگی هوا می افزاید.
آنچه بیش از همه نگرانی های زیست محیطی در ارومیه را موجب شده و زنگ های هشدار در این بخش را به صدا در آورده است بی توجهی به توسعه صنعتی استان بدون ملاحظات زیست محیطی است تا حدی که در ایجاد یا جانمایی واحدهای تولیدی توجه به مسایل زیست محیطی رفته رفته رو به فراموشی است.
آلودگی هوا در ارومیه
برخورد قاطع محیط زیست با واحدهای آلاینده دولتی و خصوصی
مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی در گفتگو با خبرنگار مهر از برخورد قاطع با متخلفان خبرداده و می گوید: در این خصوص با هیچ ارگان دولتی یا خصوصی تعارف نداشته و در صورت بروز هر گونه بی توجهی به استانداردهای زیست محیطی با خودداری از چشم پوشی و با قاطعیت تمام برخورد می شود.
حسن عباس نژاد با تاکید بر اینکه محیط زیست استان مخالف توسعه در استان نیست می افزاید: ما با توسعه ای مخالف هستیم که درآمد را مقدم بر سلامت می داند.
وی با بیان اینکه توسعه نباید به قیمت از دست رفتن سلامت مردم باشد خاطرنشان می کند: در توسعه شهرهای استان به خصوص ارومیه باید ملاحظات زیست محیطی، آب های زیرزمینی و آلودگی خاک مدنظر قرار گیرد.
این مقام مسئول رویکرد جدید این اداره را مقابله با هرگونه آلودگی و برخورد قاطع در این خصوص اعلام کرده و می افزاید: اقدامات و برنامه ریزی های لازم در این خصوص صورت گرفته و در راستای جلوگیری از افزایش آلودگی واحدهای تولیدی و صنعتی استان پایش می شوند.
عباس نژاد می گوید: در این زمینه در طول سالجاری بیش از هزار و 280 واحد بازدید و برای 156 واحد آلاینده شناسایی شده در سطح استان اخطارهای لازم زیست محیطی صادر شده است که این اقدام تعطیلی پنج واحد تولیدی و صنعتی را در پی داشت.
وی ادامه می دهد: متاسفانه به دلیل عدم رعایت در ایجاد واحدهای تولیدی و صنعتی و جانمایی آنها بحث آلودگی هوا در ارومیه رو به افزایش است می افزاید: در طول 40 روز سال از شاخص اندازه ‌گیری آلودگی هوا در شهرستان ارومیه بیشتر از حد استاندارد است و این هشداری برای قشر مسن و کودکان جامعه در شهر ارومیه است.
آلودگی هوا در ارومیه
بروز پدیده وارونگی بیش از 90 روز در سال
مدیرکل محیط زیست آذربایجان غربی  با بیان اینکه در طول سال، استان آذربایجان غربی 90 روز تحت تاثیر پدیده وارونگی هوا قرار دارد، خاطرنشان می کند: با توجه به اینکه در قسمت شرق و شمال شرق ارومیه وارونگی هوا مشاهده می ‌شود دید افقی و عمودی در ارومیه به شدت پایین آمده است.
وی یادآور شد: در این راستا بر اساس اعلام شاخص های اندازه گیری استاندارد و بین المللی طی سالجاری 40 روز بیشتر از حد استاندارد آلودگی هوا در ارومیه برای گروهای سنی مسن و کودکان و چهار روز برای تمامی گروه های سنی گزارش شده است که این امر زنگ هشدار زیست محیطی را به صدا در آورده است.
این مقام مسئول با تاکید مجدد بر اینکه در چند سال اخیر در بحث هوا در شهرستان ارومیه شاخص‌ های خوبی نداریم و برخی آیتم‌ ها در ساعات پیک ترافیک در فصل زمستان از استاندارد لازم فاصله دارد می گوید: شرایط در ارومیه از نظر شاخص ‌های آلودگی هوا در شرایط مطلوبی قرار ندارد و ظرف چند سال آینده جزو شهرهای آلوده کشور می‌ شویم.
وی در ادامه با اشاره به اینکه بشر امروز به دلیل عدم توجه به ملاحظات و شاخص‌های زیست محیطی با مشکلات بسیاری مواجه است گفت: آلودگی‌ هایی از قبیل آلودگی آب و خاک و هوا، آلودگی‌های مربوط به فاضلاب‌های شیمیایی و تخریب لایه ازن که در سطح دنیا و به‌ ویژه در کشور ما مشاهده می‌شود ما را متعهد می‌کند که مسائل زیست محیطی را رعایت کرده و نسبت به توسعه این مسائل تلاش کنیم.
مدیرکل اداره محیط زیست آذربایجان غربی می گوید: یکی از اجزایی که این اداره در توسعه شاخص‌های فرهنگی در زمینه حفاظت از محیط زیست به کار گرفته توسعه مشارکت‌های مردمی و ارائه آموزش‌های زیست محیطی برای اقشار مختلف جامعه است.
***
با وجود هشدارهای زیست محیطی استان آذربایجان غربی به خصوص ارومیه به دلیل شرایط جغرافیایی یکی از مناطق خوش آب و هوای کشور به شمار می رود ولی در سالهای اخیر به دلیل بی توجهی مسئولان زنگ هشدارهای زیست محیطی زیادی در این خطه از جمله خشک شدن دریاچه ارومیه به صدا در آمده که این مشکل زیست محیطی به اندازه کافی برای اهالی مردم منطقه خطرآفرین است.
امید می رود بی تفاوتی به هشدار زیست محیطی به  روند رو به رشد آلودگی هوای ارومیه نیز موجبات نگرانی های اهالی این منطقه نشود.

۱۳۸۹ بهمن ۱, جمعه

ظلم شوونیزم فارس, به یک کودک از زبان خودش

چنگیز تیمورلو
تصمیم گرفتم بنویسم اما نه سیاسی!
ولی چه بنویسم ؟ از کجا بنویسم؟ گوشه ای از حقایق زندگیم را… ولی خیلی ساده خواهم نوشت آنقدر ساده که نوشته هایم مثل زندگیم ساده باشد !!. شاید سئوال کنید جرا فارسی می نویسم ؟. چون اکثر افرادی که بعنوان خوانند ه این نوشته می توانم قلمداد کنم شاید ترکی خواندن بلد نباشد و یا کسانی که هم ترک نیستند با خواندن این خاطره زندگی من کمی از درصد فاشیستی آنها کاسته شود
از بدو تولد در آفساید بودم چون داخل مرزهای مصنوعی بنام ایران با افکار پوسیده آریایی متولد شدم ولی امیدوار بودم که روزی خاک پاک من از زیر ستم ملی جدا شود ولی مگر می توان ؟ا
اولین بار که تلویزیون نگاه کردم زبان آن را نفهمیدم از مادرم پرسیدم مگر این تلوزیون مال کشور من نیست ؟گفت چرا فرزندم تلوزیون مال کشوری هست که در آن زندگی می کنیم پرسیدم پس چرا زبان آن را نمی فهمم ؟ گفت چون آنهایی که آن بالا نشسته اند از ملت ما نیستند گفتم حالا به من بگو این تلوزیون چه می گوید ؟ گفت من هم نمی دانم خود به خود پرسیدم که این چه تلوزیونی هست که نه من نه مادرم اززبانش نمی فهمیم آیا براستی این تلوزیون مال ماست ؟ا
بای بکیک هفته قبل از اینکه به مدرسه بروم با پدرم رفتیم کتاب بخریم در راه به پدر گفتم که در این کتاب چه نوشته است ؟ گفت پسرم من نمی توانم بخوانم با خود فکر کردم که وای این چه کتاب سختی است که حتی پدرم از خواندن آن ناتوان است کتابهارا در کیف گذاشته به مدرسه رفتم و روز اول معلم سرکلاس آمد وگفت کتابها را باز کنید ما هم باز کردیم در کتاب عکسهایی بود که سگی به دنبال گربه بود و معلم کفت بجه ها هر وفت این عکس را دیدید می گویید سگ گربه را دنبال می کند یگی از بچه به معلم گفت آقا اچازه ولی اینجا یک “ایت ” و ” پیشیک ” است معلم جواب داد نادان هر آنچه تابحال یاد گرفتید هیچ است و از این به بعد هر چه من می گویم درست است با خود گفتم پس این همه اهل روستا اهل خانواده و این همه دانش آموز که مقل من صحبت می کنند همه هیچ است و چرا این همه مردم تا بحال هیچ یاد گرفته اند
چند ماه بعد موقع امتحان بود معلم از من سئوال کرد و عکس بز را به من نشان داد و گفت این چیست من هم گفتم “گئچی ” و همه بچه خندیدند و معلم بر دستهای من چوب زد صورتم سرخ شده بود ولی یک بار فریاد کشیدم اگر می خواهید بدانید که من اشتباه نمی گویم همه بیایید به دامداری ما برویم که ما صدتا از این حیوان پرورش می دهیم و همه را گئچی می گوییم و معلم گفت که گئچی را در دامداری می گویند ولی در مدرسه به آن بز می گویند با خود فکر کردم این چه حیوان عچیبی است که نام آن در مدرسه و دامداری فرق می کند این تغییر اسامی به آن حد رسید که در خانه وقتی اسم مدرسه ای بعضی چیزها را می گفتم با پدرومادرم مشکل داشتم ودر آخر به این نتیجه رسیدم که مدرسه جائئ است دروغگو و فقط اسامی اشیا را عوض می کند و باعث اختلاف بین من و خانواده ام میشود چون چیزهایی که در مدرسه به من یاد می دادند کاملا مخالف با آن چیزهایی بود که تابحال یاد گرفته بودم و همه مردم مثل من صحبت می کردند و سئوالات زیادی در ذهنم بدون جواب مانده بود به همین خاطر هر روز از دست معلم چوب می خوردم و پیش بچه ها خورد می شدمبای بک
اگر سر شما را درد می آورم معذرت می خواهم ولی اگر شما تحمل شنیدن این حرفهای را ندارید تصور کینید که من اینها را نشنیده ام و با اینها زندگی کرده ام و حال مرا درک خواهید کرد
روز ی درس مربوط به بخش کردن کلمات بود که آنها را با صداهای مختلف بخش می کردیم مقثل دفتر = دف + تر معلم صدایم کرد و گفت نقاش را بخش کن فورا فکر کردم که این کلمه یک ق دارد آیا آن را در بخش اول بگویم یا بخش آخر در این فکر بودم که معلم با صدای بلند گفت چنگیز زود باش نقاش را بخش کن من قسمت اول را که نق بود سه بار گفتم(نق نق نق) ولی نمی دانستم که در قسمت بعدی ق را دوباره بگیویم یا نه یکی از دوستانم در ردیف اول نشسته بود یواشکی به من گفت قاش قاش منم فکر کردم می گوید فرار کن و از دست چوب زدن معلم خلاص شو ولی من فرار نکردم چون آنقدر چوب خورده بودم که دستهایم عادت کرده بود و آنروز هشت عدد چوب خوردم درست به اندازه سن خود و تا روز بعد دستهایم عذاب می کرد
عید نوروز همان سال بود که پسر همسایه ما احمد که درجه دار بود با خانواده اش به روستا آمده بودند من متوجه شدم که ایشان با دختر کوچک خود صحبت می کند ولابلای صحبت خود بعضی از کلمات مدرسه ای را هم استفاده می کند از احمد پرسیدم مگر شما معلم هستید که به زبان مدرسه ای صحبت می کنید گفت نه پسرکوچولو ما معلم نیستیم و این زبانیکه صحبت می کنیم زبان مادری همسر من هست . بخانه رفتنم واز از مادرم پرسیدم آیا زبانی که ما در مدرسه با آن درس می خوانیم زبان مادری همسر احمد آقا هست ؟ گفت بلی پسرم احمد آقا چون در فارسستان کار می کند خانمش از ملت ما نیست و من خودم هم زبان ایشان را نمی دانم پرسیدم چرا در حالی که همه روستای ما به زبان من صحبت می کنند من مجبور هستم که به زبان همسر احمد آقا درس بخوانم؟ مادرم دستی به سرم کشد و گفت اوغلوم نیه چوخ سؤز سوروشورسان(چرا زیاد سوال می کنی) و جوابم را نداد
ولی اگر می خواست هم جواب بدهد بنظر شما چه می توانست بگوید?بای بک
آری با این سئوالات بزرگ شدیم و زندگی ما پر از مجهولاتی ماند که کسی نتوانست جواب مرا بدهد ولی بعدها فهمیدم این فقظ مشکل من نیست بلکه میلیونها ترک مقل من هستند که جواب سئوالاتشان داده نشده است ولی باز هم سئوال دیگری به ذهنم رسید تا حالاکه فکر می کردم تنها هستم ولی حالا دیدم که زیاد هستیم ولی باز هم نمی توانیم به زبان خود درس بخوانیم اگر در دنیا تها بودم خیال می کردم که جهت تنها بودن نمی توانم این مشکلات را حل کنیم ولی نمی توانم که با خیالات زندگی کنم بایستی با حقایق زندگی کرد و در راه گرفتن حق خود بایستی مبارزه کرد و اینجاست که سخن قهرمان بزرگ آذربایحان (بابک )به یادم افتاد که می گوید روزهای زیادی بود که گرسنه وتشنه ماندم ولی حتی یک روز هم که نا امید باشم نداشتم…. ا
یارانان گونده ن آنامدان منه دنیا قارالاندی
آتیلان اوخ منه دیدی اؤره گیم هی پارالاندی
هر خیال ایله دولاندیم آرزولاریم آرالاندی
وطنیم چوخلو تالاندی غمیم آرتیب هاوالاندی
وطن عشقیمده تالاندی
تورک دیلین ساغ اله آلدیم قارا باختی سولا توتدوم
میللتیمده غمی گؤردوم کؤکسومه هر غمی اؤتدوم
آغلایار کن یولا دوشدوم جواب آخدارماغا گزدیم
سادجه آنامی تاپدیم
دئدی اوغلوم دیلین اولسا قارا دنیا سنین اولماز
هر خیالیله دولانسان آرزولارین آرالانماز
غمین اولماز
سنین آغلار سسین اولماز……… ا
چنگیز تیمورلو
cengizteymurlu@yahoo.com

۱۳۸۹ دی ۳۰, پنجشنبه

شاهزادگان پارسی؛ بی‌ربط ترين نام

هم اکنون تيم ملي فوتبال ايران در قطر به سر مي برد و هر بازي اين تيم ميليون ها نفر هموطن را پاي گيرنده هاي تلويزيون مي نشاند تا اتحاد ملي يک کشور را در قالب يک تيم ببينيم و براي هر برد آن شاد باشيم و پايکوبي کنيم و براي شکست هاي آن زانوي غم بغل گيريم .

همان گونه که از اسم آن مشهود است تيم ملي ايران از بازيکنان يک کشور تشکيل شده است و از ميرزاپور لر تا پژمان نوري گيلک و از انصاري فرد آذري تا مبعلي خوزستان و از اصفهان تا تهران ، بازيکنان يک اسم واحد به نام ايران را يدک مي کشند . اما در اين بين ندانم کاري هاي تعدادي سردر برف فرو برده که فقط دنبال اسم هاي دهان پرکن هستند چنان ريشه به تيشه ملي گرايي ايراني مي زنند که زمان ثابت خواهد کرد که چه مي گويم .

اگر ما هنوز ميل داريم شاه و شاهزاده را در القاب خود استفاده کنيم پس جمهوري اسلامي براي چيست ؟ و بعد اين که پارس چه کاربردي در زمان فعلي ما دارد که اصرار فراوان بر پارس بودن داريم؟ اين دو کلمه که شاهزادگان پارسي را تشکيل مي دهند و شعار تيم ملي هم بر آن قرار گرفته است ظاهرا اسم بسيار زيبا و احساس برانگيزي است اما در وراي آن مسايل سياسي و اجتماعي نهفته است که باعث مي شود حلاوت اين شيريني بر مذاق تلخ شود.

ايران تشکيل شده از قوميت هاي گوناگون است و هر گوشه اين سرزمين موزه اي زنده است از سنت ها ، رسوم ، زبان ها ، پوشش ها و ... که در کنار هم سرزميني را بنام ايران تشکيل مي دهد. آنچه همه ايرانيان را به هم وصل مي کند مليت و اسلاميت آن هاست ولاغير . در اين بين فرصت طلباني هستند که براي بهره برداري هاي پشت پرده بر طبل ناسازگاري مي زنند و در کنار آن بي توجهي به اصولي از قانون اساسي کشور موجب پررنگ تر شدن اين قوميت گرايي ها مي شود .

اما مخاطب ما در اين نوشته سازندگان شعار شاهزادگان پارسي است که بر اساس چه منطقي اين شعار را انتخاب کرده اند ؟ آيا يک آذري،‌ يک عرب ،‌يا بلوچ و ... تعلق خاطري با اين اسم دهان پرکن خواهند داشت ؟ آيا انتظار خواهيد داشت که وقتي بر طبل قوميت گرايي از سوي مسئولان زده مي شود ،‌ قوم هاي داخل ايران احساسي به تيم ملي خود نشان دهند؟

مردم ما در بحث تيم هاي ملي فارغ از همه سياست زدگي هاي رايج ، تيم ملي را تشويق مي کنند و با آن شادند و غمگين اما در اين بين عده اي کوته نظر هستند که بر اساس ناآگاهي از فضاي اجتماعي فرهنگي ايران اقدام به توليد فکرهايي مي کنند که غير از باررواني منفي، دستاوردي ندارد و موجب بروز شکاف مي شود.

اگر مي خواهيم به کشورهاي حاشيه خليج فارس فخر بفروشيم که بايد گفت آن ها با پارس غريبه ا ند چرا که به لحاظ ساختار نوشتاري اصلا پارس را نمي فهمند مگر بنويسيم فارس اما همين کلمه نيز ساختار شکل يافته ايران را نشان نمي دهد بلکه اشاره خاصي به قومي درايران دارد که تاکيد بر استفاده از اين کلمه همه اقوام ديگر را حذف مي کند . اگر به جاي پارس ، از کلمه ايراني استفاده مي شد مي توانست نمادي بر هويت کلي تمام قوم هاي ايران باشد و عاملي بر اتحاد اما اگر از واقعيت فرار نکنيم در بين جامعه باسواد قوميت هاي ما شاهد زمزمه هايي بر اين که چرا مسئولان سهوا و عمدا بر تحريک قوميت ها اصرار دارند ؟

من ترک هستم بر آذري بودن خود افتخار مي کنم اما ايراني نيز هستم و دينم اسلام ، او عرب است و ايراني و آن يکي ... همه ايراني هستيم نه شاهزاده پارسي!

"شاهزاده ها " را لعنت كنيم و يا دعا ...؟!

حسن راشدي :  25 / دي/ 89
عده اي از ناسيوناليست هاي افراطي فارس تلاش دارند نام"ايران " را با نام "  پارس" جايگزين و ملل و اقوام غير فارس ايران را در داخل قوم فارس حل كنند و يا اگر اين كار را به صورت كوتاه مدت و سريع نتوانند انجام دهند ، طوري با شعارها ، پيامها و كلمات بازي كنند كه بيننده و شنونده اين شعارها و پيامها ، با شنيدن كلمه ايران ، جز زبان ، فرهنگ ، هويت و كليه مشخصات قوم  فارس ، هيچگونه زبان ، فرهنگ و خصوصيات ديگري در ذهنش تداعي نشود !
مثلا وقتي از راديو اعلام شود: "هم اكنون يك ترانه ايراني بشنويد " هيچ كسي جز اينكه از گيرنده خود ترانه فارسي بشنود ، انتظار ديگري را نخواهد داشت ، در حالي كه با اعلام اين نام ، اين ترانه مي تواند ، آذربايجاني ، گيلكي ، مازندراني ، كردي ، لري ، بلوچي ، تركمني عربي و غيره باشد ، چرا كه ايران مساوي فارس نيست كه ترانه ايراني هم مساوي ترانه فارسي تلقي شود !
علاوه بر فارسها   توركها ، گيلكها ، مازندرانيها ، كردها ، لرها ، بلوچها ، تركمنها  و عربهاي ساكن ايران هم ايراني به حساب مي آيند  و فارسها ، ساكنين  و شهروندان مطلق ايران نيستند كه همه چيز ايران متعلق به آنها باشد  ،در حالي كه مي شد اين جمله را چنين بيان كرد : " هم اكنون يك ترانه فارسي بشنويد "
در تداوم چنين سياست انحصار طلبانه  و افراطي عده اي كه شايد از تاثير منفي و  واگرايانه  آن در جامعه موزاييكي ايران هم مطلع نيستند  اخيرا  جهت شركت در بازيهاي پانزدهمين دوره جام ملتهاي آسيا ، مسئولين ورزشي كشور با اعزام ورزشكاران ايراني نه ، بلكه " شاهزاد ه هاي پارسي !! "  به قطر ، در تاريخ  17 / دي / 89 مسابقات فوتبال كشورهاي آسيايي در شهر دوحه را آغاز كردند ؛ قرار بر اين بود كه تيمهاي اعزامي به اين مسابقات شعارهايي را هم براي تيم خود انتخاب كنند ؛ كشوري مثل ازبكستان " گوج بيرليكده دير "  ( قدرت در اتحاد و يگانگي است ) ، استراليا : "ما رعدي هستيم از جنوب" ، عربستان سعودي : "شاهين هاي سبز " ، سوريه : "عقابهاي قرمز  " ، عراق " شيران بين النهرين " و  بقيه هم شعارهايي در تقويت روحيه اعضائ تيم خود انتخاب كرده بودند .
  اما در اين ميان شعاري كه توسط فدراسيون و يا به سفارش هر كس ديگري براي تيم ملي ايران انتخاب شده بود تامل برانگيز بود :  " شاهزاده هاي پارسي " !
واژه شاه بيش از 30 سال است در اين كشور  نماد طاغوت ، استبداد ، ظلم و ستم و چپاول و دهها  معناي تنفر و انزجار را در خود نهفته دارد و كلمه  شاهزاده ، معنا و مفهوم مفت خور ، حق كش ، بي بند و بار و عياش و لاابالي را يدك مي كشد ؛ در طول اين 30 سال به جز عده اي معدود از تغذيه شوندگان دربار شاه و شاهزادگان ، نه تنها هيچكدام از افراد و مسئولين حكومتي ، بلكه هيچ فرد شناخته شده اي  از افراد جامعه بر شاه و شاهزاده افتخار نمي كرد  و  نام شاه و شاهزاده جز نماد ظلم  و  و جور و ستم  و بي بندو باري به همراه خود نداشت ؛
 بر همين اساس بود كه بعد از انقلاب اسلامي به لحاظ تنفر از شاه و شاهزاده نام شهرها و مكانهايي كه در آن كلمه شاه داشت تغيير دادند ، نام استان كرمانشاه را باختران گذاشتند ، شاه آباد را اسلام آباد نام نهادند ، شهسوار  و شاهي را نام  ديگر گذاشتند و حتي نام  شهر شاهرود هم كه در فرهنگ عامه معناي "رود بزرگ"  را داشت هم اوائل انقلاب  تغيير دادند ؛  ايل مشهور آذربايجان با نام چند صد ساله " شاهسون " را هم " ائلسون " گذاشتند كه با نام شاه عجين نگردد و اين نام با اينكه تاريخچه اي حد اقل 500 ساله دارد  و ارتباطي هم با شاهان پهلوي و حتي قاجار هم ندارد هنوز هم به نام اصلي خود بر نگشته است  ؛ و بسيار نامهاي تركيبي  كه كلمه "شاه " در آن موجود بود تغيير داده شد ، حال چه شده است مسئولين ورزشي ، برخلاف معيارهاي نظام  و حافظه تاريخي منفي نه چندان قديمي مردم از نام شاه و شاهزاده ، لباس تقدس بر نام شاه و شاهزاده پوشانده و شعار  " شاهزاده هاي پارسي  " را بر تيم ملي انتخاب مي كنند ، كه اين فرزندان لايق و برومند كشور كه دست چيني از جوانان شايسته نقاط مختلف كشور  با زبان و فرهنگ و هويت متفاوت و مخصوص به خود مي باشند ،  نه شاهزاده و مفت خور و  لاابالي اند و نه همه اشان پارسي !
اين شعار  ضد ارزشي علاوه بر اينكه مغاير با معيارهاي نظام جمهوري اسلامي است ، شعار  نژادپرستانه و انحصارگرايانه هم هست !
ايران كشور كثيرالمله است ، در اين كشور  فقط شاهزادگان  پارسي و يا حتي تاجرزادگان ،  كارگرزادگان و يا كشاورز زادگان پارسي  زندگي نمي كنند كه شعار تيم ملي  آن بر اساس قوم پارس يا فارس كه فقط يكي از اقوام تشكيل دهنده ايران است انتخاب شده باشد ، در اين كشور توركان با جمعيت حدود 30 ميليوني و اكثريت نسبي ،بيشترين تركيب جمعيتي كشور را تشكيل مي دهند ، وقتي كردها ، تركمنها ، عربها، بلوچها ، لرها ، گيلك و مازني ها را هم بر اين تركيب بيفزاييم  اكثريت مطلق جمعيت كشور با غير پارسيان بوده و فارسيان در اقليت خواهند بود ، پس انتخاب شعار  ضد ارزشي و قوميتي "شاهزاده هاي پارسي " و ناديده گرفتن ديگر ملل و اقوام ايراني در اعزام تيم ورزشي به خارج ، چه معنا و مفهومي را تداعي مي كند ؟!
شاهزاده هاي واقعي پارسي از غصه بي ارزش شدنشان در حال خودكشي و رها شدن از زندگي وامانده و دربدري هستند ، همين چند روز پيش خبر خودكشي عليرضا پهلوي  فرزند دوم محمد رضا ، شاه سابق ايران را شنيديم  ، ليلا پهلوي  خواهر وي نيز  چند سال پيش خودرا  كشته بود ؛ حال چه شده است در حالي كه شاهزادگان واقعي پارسي از شاهزاده بودنشان شرمنده و پشيمان هستند  "شاهزادگان ساختگي پارسي " در كشور جاي آنان را مي گيرند ؟!
آنچه كه باقي مي ماند رشد فزاينده انحصار طلبي و ناسيوناليسم برهنه افراطي و خطرناك فارسي در كشور  و بي تفاوتي آشكار و فزاينده  به حقوق ملل و اقوام غير فارس  در ايران است كه مي تواند آينده نگران كننده اي را براي ايران با تركيب جمعيتي موزاييكي رقم زند !

سلام لار بوتون سويداشلاريما

اتاي بوتاي آدلي وبلاگ بو گوندن ايشه باشلادي.

ياشاسين جانيم آذربايجان